Υπολογιστές υπάρχουν πολλοί· η επιλογή, όμως, του κατάλληλου μηχανήματος για σημαντικές και απαιτητικές επαγγελματικές εφαρμογές είναι πιο δύσκολη από το να ψάξει κανείς απλά για τον καλύτερο επεξεργαστή, την περισσότερη μνήμη ή την πιο «δυνατή» κάρτα γραφικών. Μάλιστα, οι premium mainstream υπολογιστές – και πολύ περισσότερο οι gaming υπολογιστές – σχεδιάζονται και κατασκευάζονται με γνώμονα διαφορετικές ανάγκες από αυτές που έχει ένας επαγγελματίας με υψηλές απαιτήσεις. Οι προδιαγραφές, μάλιστα, μπορεί να κρύβουν και παγίδες αθέατες στους περισσότερους.

Μπορούμε να κάνουμε έναν παραλληλισμό με τα αυτοκίνητα: ένα φορτηγό μπορεί να έχει τεράστια ιπποδύναμη και κτηνώδη ροπή, αλλά δεν πρόκειται να κερδίσει ποτέ αγώνα ταχύτητας. Αντιστοίχως, και ένα μονοθέσιο Formula 1 έχει επίσης τεράστια ιπποδύναμη και κτηνώδη ροπή αλλά δε θα μπορούσε ποτέ να διανύσει, μεταφέροντας φορτίο, χιλιάδες χιλιόμετρα, δουλεύοντας για ώρες «στα κόκκινα». Περιέργως, η αναλογία ταιριάζει εν μέρει παραλληλίζοντας τους υπολογιστές σχεδιασμένους για gaming με τα… φορτηγά! Τα παιχνίδια έχουν μεγάλες απαιτήσεις αλλά οι υπολογιστές πρέπει να δουλεύουν για ώρες στο 100%. Από την άλλη, τα Workstation είναι ανάλογα με μονοθέσια της Formula 1. Με τη διαφορά πως είναι επίσης σε θέση να δουλέψουν για μεγάλα χρονικά διαστήματα, πλην όμως οι απαιτήσεις για αυτά τα διαστήματα είναι διαφορετικές και μεγαλύτερες! Αυτός είναι και ο λόγος που τα Workstation προορίζονται για επαγγελματίες με μεγάλες απαιτήσεις και κυριαρχούν στη βιομηχανία των media, σε αρχιτέκτονες και μηχανολόγους, στον χώρο της ιατρικής, στην οικονομία, σε πετρελαϊκές εταιρείες, αλλά και στο πεδίο της τεχνητής νοημοσύνης (Artificial Intelligence), λόγω των προγραμμάτων και των διαδικασιών που καλούνται να φέρουν εις πέρας αυτά τα υπερμηχανήματα.

Η Lenovo έχει σχεδιάσει τη σειρά ThinkStation P Series για desktop workstation, αλλά και τη σειρά ThinkPad P Series για laptop workstation, ειδικά για να καλύψει τις ανάγκες των επαγγελματιών, προσφέροντας υπολογιστές σχεδιασμένους με προδιαγραφές… Formula 1 Plus! Παράλληλα, και η ποιότητα κατασκευής της Lenovo είναι σχεδόν… θρυλική, με σταθερά χαμηλότερα ποσοστά βλαβών – όπως αποδεικνύεται και από ανεξάρτητες μελέτες (TBR Repair Rate study). Σε αυτό βοηθούν και οι στρατιωτικών προδιαγραφών δοκιμές με τις οποίες δοκιμάζονται όλα τα ThinkPad, με 12 μεθόδους και 22 διαδικασίες για μηχανικές καταπονήσεις, δονήσεις, σκόνη και άμμο, υγρασία, ακραίες θερμοκρασίες, ηλιακή ακτινοβολία, μέχρι και… μύκητες!

Όπως προείπαμε, τα workstation δεν έχουν ίδιες απαιτήσεις με υπολογιστές gaming και γι’ αυτό η αντικατάσταση ενός workstation από ένα gaming PC δεν έχει ποτέ τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Οι κάρτες γραφικών, για παράδειγμα, των gaming PC είναι σχεδιασμένες για workload άλλου είδους. Αυτός είναι και ο λόγος που η Lenovo έχει επιλέξει για τα workstation των σειρών P τις κάρτες γραφικών Nvidia Quadro, οι οποίες είναι εξειδικευμένες κάρτες για compute workload και δεν έχουν την ίδια αρχιτεκτονική, ούτε τις ίδιες επιδόσεις, με τις κάρτες GeForce που βρίσκουμε σε gaming PC.

Σε ένα άλλο επίπεδο, τα workstation της Lenovo δεν έρχονται απλά “ως έχουν” κάθε workstation Lenovo συνοδεύεται από ISV Certification, που σημαίνει πως έρχονται με εγγυήσεις από τις μεγαλύτερες εταιρείες software (Autodesk, Adobe, SolidWorks, κ.α.) για την υποστήριξη όλων των λειτουργιών και χαρακτηριστικών των προγραμμάτων τα οποία είναι απαραίτητα στους επαγγελματίες. Το ISV Certification δείχνει πως δεν υπάρχει περίπτωση να μην είναι λειτουργικό το οποιοδήποτε feature των προγραμμάτων τους σε ένα workstation της Lenovo.

Ένα επιπλέον επίπεδο προστασίας το οποίο προσφέρει η Lenovo είναι το ThinkShield, που αποτελεί ένα portfolio συστημάτων ασφαλείας, τα οποία ξεκινούν από τον πιο ασφαλή σαρωτή δακτυλικών αποτυπωμάτων της αγοράς, περιλαμβάνουν ειδικό σύστημα ασφαλείας για το Wi-Fi, μοναδικό Self-Healing BIOS, αλλά και μηχανικό κλείστρο για την webcam! Σε ένα άλλο επίπεδο, όλα τα ThinkStation και ThinkPad P Series έρχονται με υποστήριξη για Linux, με όλες τις μεγάλες διανομές (Suse, Red Hat, Ubuntu, Fedora, Debian), για απροβλημάτιστη λειτουργία out-of-the box.

Τέλος, το στοιχείο που αποτελεί την διαφοροποιό ποιότητα των workstation της Lenovo είναι η καθολική κάλυψη όλων των μοντέλων από 3ετή εγγύηση Premier Support. Αυτό σημαίνει πως οι χρήστες των workstation της Lenovo απολαμβάνουν υπηρεσίες όπως η «ζωντανή» επίλυση προβλημάτων, πρόσβαση σε κορυφαίους μηχανικούς, λεπτομερής υποστήριξη σε hardware και software, αποκλειστική πρόσβαση σε τηλεφωνική υποστήριξη 24/7, 365 μέρες το χρόνο, προτεραιότητα σε ανταλλακτικά και εργασία, προσωπική επαφή υποστήριξης και βέβαια παγκόσμια κάλυψη.

Πηγή: https://biztech.gr/